esmaspäev, 10. märts 2008

Kuna vibujaht elusloomadele


on Eestis seni illegaalne, siis kogunesid jõhkarditest vibukütid pühapäeval Paide ordulinnuse varemetele paberloomi küttima. Sellist teksti võiksite lugeda ilmselt Õhtulehest või Delfi uudistest meie viimase võistluse kohta. Aga kuna tegemist hoopis Vibukütioruga, siis käsitleme teemat ikka objektiivselt, eks ;)
Samas, Paides toimunust ma ei teagi, kas tahan rääkida- mul endal läks ikka erakordselt kehvasti ju :( Vähemalt meeskondlikult olime me- Vanad Toomased siis - võitmatud ning üldtabelis säilitasin ma oma naiste rahvaliiga liidripositsiooni. Moonika, kes naiste rahvaliiga seekord võitis, visati aga famous grouse. Paras talle!
Kuna me oma tegemistega (meie = Mägilased) oleme siiski meediakünnise ületanud, siis ei saa ma jätta teemat ka siin käsitlemata.
Noppisin siis siia mõned parimad väljavõtted ja kommentaarid otse Delfist http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/article.php?id=18359715 seoses eelmise nädala kuuma teemaga, et Vibulaskjad taotlevad jahimeestega võrdseid õigusi jahiks. Meenutan siis, et lumepalli pani veerema Päevalehes ilmunud artikkel, mis Delfi kommentaatoritel harja punaseks ajas. Ka hommikused raadiosaated ei jätnud teemat käsitlemata. Kanal 2 , kes haistis verd ning intriige, tormas imekiirelt sellest ka uudisklippi tegema, olles kohale saanud ka vähe uduse olemisega loomakaitsja. Uudisklipp sai veel küsitavama väärtusega kui artikkel ning sellest omakorda haaras kinni Ärapanija.

Tänaseks on suurem kära juba vaibunud ning arutelu toimub asja üle veel vaid jahimeeste foorumis -http://www.marandi.fie.ee/jahifoorum/viewtopic.php?f=14&t=573&st=0&sk=t&sd=a&start=75

Aga Delfi kommentaarid siis:

Koer, 06.03.2008 14:59Ajan kõik kommentaatorid vibuklubidesse laiali üle Eestimaa, kus neil on võimalik leida oma sõnadele kinnitust või mitte! PS artikli pealkiri peaks olema siiski "jahimehed tahavad õigust vibuga metsas jahti pidada".Auh! Auh!

kass, 06.03.2008 15:16Koeraga erandkorras nõus;)))!!! 10p avalduse eest! Pole sugugi nii, et KÕIK vibulaskjad sooviksid reaalset jahipidamist vibuga! Enamusele piisab märklaudadest!

jahilkäija, 06.03.2008 22:41Jahimehed on retsid ja mõrtsukad?Igal aastal viin metsloomadele söödaplatsidele mitu tonni vilja-kartuleid-juurvilju jm mida loomad eeskätt talvel väga vajavad, kuna nende söögimaad on inimtegevuse tagajärjel traagiliselt vähenenud.Ilma lisasöötmiseta (mida teie kallid jahimeeste vihkajad kindlasti ei tee ilmselt kunagi) sureksid neist paljud. Jahisaagina lasen aastas 2-3 metskitse ja samapalju metssigu.Olen ma verejanuline mõrtsukas ja teie muretsev loomakaitsja? Tegelikkuses on küttimislimiitide suurendamine metssigadele, väikekiskjatele ja metskitsedele sunnitud jahimeestele peale hoopis riiklike institutsioonide ja maaomanike survel.Kui kurjad kommenteerijad käiksid tihedamini looduses ja tunneksid loomade käitumist, veenduksite isegi et mitmete ulukiliikide arvukus ei ole Eesti teatud piirkondades, mitte väike, vaid liiga suur.Jahindusorganisatsioonidel on mitte õigus, vaid kohustus hoida loomade arvukus tasemel, mis tagaks ulukiliikide heaolu ja maaomanike heaolu.Muidugi mulle meeldib looduses viibida ja küttida.Samuti meeldib vibu lasta märklehtede pihta.Mõlemad on minu seisukohast looduslähedased harrastused, kuigi kõik ei pruugi sellega nõustuda.Olen jahil käinud üle 20 aasta ja lasknud nii jahipüssi kui vintpüssiga.Jään ka edaspidi püssiga jahimeheks, kuid metskitse 100-300 m pealt kuuliga tabada ei ole jaht, vaid lihtsalt tabav lask ning jahimehe ja looduse lähedusest pole siin juttugi.Mina valiksin võrdväärsema jahirelva, mis võrdsustaks saaklooma või küti õnnestumist. Vibujahi peaeesmärk on lähendada jahimeest(ei kehti mittejahimeestele) loodusele.Jahivibule ja vibujahimehele kehtestatakse kindlad nõuded, eksamid, testid.Sarnaselt kehtivatele jahirelvadele ja jahikatsetele.Ja alles siis kui jahimehel on kehtiv jahitunnistus, sooritatud vibujahimehe eksam ja vibulaskekatse, on tal õigus jahivibuga, mis võrdsustatakse jahirelvaga jahile minna.Niisama jahivibu seljas metsas viibimine peaks olema lubatud ainult treeningpaikades. Rahulikku meelt inimesed! Enamus vibulaskjaid ei soovi iialgi jahil käima hakata! Maastikuvibulaskmine on väga huvitav ja tervislik sport. Samas kindlasti leidub jahimehi, kes oleksid huvitatud vibuga jahipidamisest. Nad käivad püssiga jahil niikuinii. Neil võiks olla võimalus valida saaklooma rohkem väärtustav jahipidamisviis.

Kommentaare ei ole: