neljapäev, 12. november 2009

Tipptasemel vibutreener Eestis

Tere kallid vibuhuvilised!

Juba mitmed aastad tagasi käivitus Eesti Olümpikomitee algatatud treenerite kutsekvalifikatsiooni ja koolitamise süsteem. Mõned aastad tagasi viis Toomas Kivilo läbi ka esimese spetsiaalse täiendkoolituse Eestis, kuid peale seda järgnes tühimik. Täna pole enam Toomast, kes koolituse korraldaks ja vajadus vibutreenerite järgi Eestis on kasvav. Koolituse korraldamisest on juttu olnud juba ammu, kuid tegudeni pole jõutud.

Olen ise ennast pidevalt täiendanud koolitustel ja seminaridel välismaal. Kindlasti ei peaks kõik huvilised erialase täiendkoolituse saamiseks sõitma piiri taha. Eesti Vibuliidu juhatuse liikmena on minu ülesanne vastutada treenerite täiendkoolituse eest ja otsustasin veel sel aastal koolituse korraldada. Kuna ajad on rasked ja elutempo kiire, siis nihkus seegi asi üsna viimasele hetkele, kuid tänaseks on kindel, et koolitus toimub! See toimub 4.-6.detsembril Järvakandis. Ja seekord ei ole tegemist lihtsalt tavalise koolitusega, vaid see on Eesti vibulaskmise ajaloos midagi erakordset. Koolitust tuleb läbi viima Kim Hyung Tak Koreast, kes on hetkel maailma tunnustatuim vibulaskmise alane koolitaja.

Kim Hyung Tak ehk Coach Kim on olnud nooruses ise Korea koondise tasemel laskur, treenerina on ta tegutsenud üle 35 aasta. Ta on osalenud nii Korea kui Taivani koondise peatreenerina edukalt mitmetel olümpiamängudel ja maailmameistrivõistlustel. Tänaseks on ta avanud vibukooli, mida külastavad kümned koondised aastas. Ka nt viimane olümpiavõitja Viktor Ruban külastas tema keskust vahetult enne olümpiat. FITA nimetas ta üheks oma esikoolitajaks ning aastal 2007 viis ta läbi FITA maailma vibutreenerite koolituse. Hiljuti andis ta välja ka raamatu, mis käsitleb põhjalikult vibulaskmise kõiki külgi. Raamatus on hulgaliselt pildimaterjali ning lihtsad ja kergestimõistetavad selgitused. Rohkem informatsiooni Coach Kimi kohta (ning raamatu sisukorra koos "näidispeatükiga") leiab aadressilt: http://www.archery.org/UserFiles/Document/FITA%20website/01%20News/Headlines/2009/0929_KIM_book.pdf

Koolituse hind on esialgu 3500 krooni. Tean, et praeguses seisus võib sellise summa hankimine problemaatiliseks osutuda, kuid sellist võimalust ei pruugi niipea taas avaneda (kui üldse kunagi). Tema kesuse külastamine maksab 850 USD nädalas ja lisaks umbes 15 000 lennikupiletite peale. Seda arvestades on 3500 krooni väga hea hind. Ning kuna koolitus läbitakse VÜKK Täiendkoolituskeskuse õppekava alusel, siis on võimalik saada ka tulumaksutagastust. Seega loodan, et kõik huvilised saavad siiski selle väljamineku endale lubada ning mõistavad selle suurt kasu nii individuaalselt kui Eesti vibuspordi arengule üldiselt.

Kuigi Kim on treeninud ka plokkvibulaskureid, siis Eesti koolitusel keskendub ta põhiliselt sportvibu tehnikale (algõpetusest kuni tipptasemeni). Samas on teada, et olenemata valitud vibust kattuvad põhitõed suures osas.

Kõikidele treeneritele panen südamele, et nad jagaksid seda informatsiooni ka klubi laskuritele. Kui vähegi leidub laskureid või ka lapsevanemaid, kes on asjast huvitatud, palun võtke ühendust.

Täpsem info koolituse kohta on lisatud failina. Kui midagi jäi segaseks, siis küsige kindlasti.

Kõike paremat ning jään teie vastuseid ootama,
Raul Kivilo
Eesti Vibuliidu juhatuse liige
vibukoolitus@hotmail.com

Kommentaare ei ole: